Stappenplan voor het bouwen van een buscamper.
- Maxxfan en/of Dakluik. Plaatsen van een fan of dakluik hiermee bepaal je voor een groot deel je dak indeling. De opening plaats je tussen de ribben van het dak. Ventilatie is belangrijk zorg ook dat je een raam open kunt zetten zodat je een goede luchtstroom krijgt.
- Zonnepanelen.
Panelen kunnen op het dak geschroefd worden. Maakt bv gebruik van zelftappers of blindklinkmoeren voor het monteren in het metalen dak. Afdichting zowel bij de dakdoorvoer als rond de schroeven verzorg je met Bitumekit.
Tip: zorg dat je een plattegrond maakt van je dak, waar welk gat. Heb je nog plaats voor zonnepanelen en waar kan het beste de kabel door het dak.
- Walstroom.
Bepaal waar je de walstroom aansluiting gaat plaatsen. Hiervoor gebruiken we een CEE invoer voor 230Volt. Achter het plaatwerk kan je een plaatje hout plaatsen voor de stevigheid.
Let op de deuren geen last hebben van deze kabel aansluiting.
- Verswater.
Als je een Verswater tank inbouwt zal je vaak ook een water vul punt moeten maken in het metaal van de bus.
- Verwarming.
Je kan een dieselkachel plaatsen of een kachel op gas. Voor beide modellen moet je gaten in het metaal maken. En mogelijk een diesel aansluiting op de bestaande diesel tank. Kiezen voor een losse tank kan ook. Zorg er wel voor dat de uitlaatgassen niet in de camper kunnen komen. Dus niet in de buurt van ramen plaatsen.
- Achteruitrijcamera.
Het is heel fijn om goed zicht te hebben op de achterkant van de bus. Als je de voeding uit de huishoud accu haalt en via een schakelaar het systeem aan en uit zet kan je ook tijdens het rijden achter je bus kijken.
Tip: Alle gaten in het metaal met antiroest middel behandelen (Hammerite)
- Geluidsisolatie.
De grote metalen oppervlakken kunnen blikkerig klinken. Door het plaatsen van Antidreun matten kan je dit geluid minimaliseren. Ook het dempen van het geluid van de wielkasten door het plaatsen van stukken antidreun mat werkt prima.
- Vloer isolatie.
Voor het isoleren dien je eerst alle roest plekjes te behandelen en gaten te dichten.
Plaats richels van hout in de lengte richting en breng daar isolatie tussen in.
Bv armaflex 19 mm. Daarna 15mm vloer en een vloerbedekking. Je kan ook kiezen voor elektrische vloerverwarming, 230 volt versie.
- Wand en plafond isolatie.
Ben er zeker van dat je geen lekkage hebt in je bus. Breng zo goed mogelijk de isolatie aan, armaflex 19mm, dicht naden met armaflex tape. In de holle ruimtes kan je een mineralewol gebruiken.Ook schapenwol kan je gebruiken. Zorg wel dat er van binnenuit een dampdichte folie aanbrengt op de plekken waar geen armaflex zit.
Hou wel rekening met elektra buizen. (Zie 12).
Tip: Zorg dat je alle oppervakken waar je lijm of kit aanbrengt vooraf goed ontvet. Dit kan met StMarc of remmen reiniger.
- Aardkabel.
Voordat je overal isolatie hebt zitten moet je een goed chassis aardpunt maken die je later in je elektrische installatie gaat gebruiken.Vaak zitten er achter in de auto aardpunten, monteer hier een extra kabel bij.
- Constructie balken.
Op plaatsen waar je een vast bed of kasten wil hangen kan je voor het isoleren balkhout aanbrengen, Maak een lijm en schroef verbinding op het metaal.
- Kabels.
Breng waar nodig buizen aan zodat de kabel niet tegen scherpe delen kan lopen. Zorg voor voldoende dikte. Breng naar elk punt wat achter een wand gaat of in het plafond de bekabeling aan.
Koelkast en kachel 4 of 6 mm2, Orion 16 mm2, lampen en usb punten 1.5 mm2.
- Ontwerp details.
Zorg dat het ontwerp nu definitief is. Weet waar je de volgende hoofd items gaat plaatsen.
- Huishoud accu en installatie,
- Eventueel bediening en monitor functie’s van de apparatuur.
- Watertanks al of niet met sensoren
- Verlichting, wand plafond, led strips
- 12 volt USB punten
- 230 volt stopcontacten
- Schakelaars / dimmers voor verlichting
- Watertanks.
In je camper kan je een schoonwater tank en vuilwater tank inbouwen. De vuilwatertank wordt vaak onder de auto gebouwd. Een toilet heeft een afzonderlijke cassette met vuil water.
Iedere tank heeft een vulpunt, ontluchtingspunt en tappunt. Tevens wordt er vaak een sensor geplaatst.
- Panelen.
Op plekken waar nodig nog regels aanbrengen. Daarna kan je dunne panelen plaatsen voor afwerking. Denk aan je schuifdeur. Deze afwerken voordat je de keuken plaatst.
Wanden en plafond kunnen nu afgewerkt worden.
Afwerken kan met bekleding, verf in kleur of blanke lak.
- Elektrisch systeem.
Vaak wordt dit systeem onder een vast bed geplaatst. Het kan ook onder de bank.
Om de montage aangenaam te maken is het makkelijk de elektra op een los paneel te kunnen plaatsen en die dan op de definitieve plek te monteren. Zorg dat de accu goed opgesloten geplaatst wordt liefst met spanbanden erbij.
- Bed.
Bij een vast bed wordt gekozen voor een lengte of breedte bed. Vaak wordt de ruimte onder het bed gebruikt als bergruimte. Zorg dat er niets tegen de elektra installatie kan vallen, scherm deze af. Reserveer ruimte voor een gaskast.
- Gaskast. De gaskast moet een lucht dichte kast worden waar minimaal een of twee gasblessen geplaatst kunnen worden. Zorg voor een gat in de bodem van de bus voor afvoer van lekkage gas. Tip: plaats altijd een gasalarm, veiligheid boven alles
- Keuken. als de schuifdeur afgewerkt is kan het keukenblok geplaatst worden. Kook je op gas leg dan een koperen gasleiding aan van gaskast naar keuken. Deze hoeft niet periodiek vervangen te worden wat bij een slang wel moet. (Datum op de slang).
Als je een hor wil plaatsen doe dat dan voor dat je de keuken plaatst.
Tip: Een Ikea keukenblokje van 40 cm diep is mogelijk een goede oplossing.
- Bovenkasten.
Boven het bed en boven de keuken wordt er vaak gekozen voor kasten die tot het planfond aansluiten. Ga geen zware zaken in deze kasten plaatsen. Het gewicht moet onder in de camper blijven.
- Hoge kast.
Het plaatsen van een hoge kast geeft mogelijkheden om bv hangkleding kwijt te kunnen. Ook het op hoogte plaatsen van de koelkast is dan mogelijk.
- Water-Gas.
Sluit het water en gas aan en test dit goed op eventuele lekkages. Gas is te testen met een sopje welke je op de koppelingen smeert als er lucht bellen ontstaan weet je dat er een lek zit. Water voorzien van een drukpomp moet ook goed bij alle aansluitingen gecontroleerd worden op het ontstaan van vocht.
- Test.
Het testen van alle elektra kan nadat alles aangesloten is gebeuren. Test ook het laden via de wal via de zon en vanuit de auto als je een complete installatie hebt.
- Afwerking.
De camper kan nu verder afgewerkt worden met stoffering, bekleding, gordijnen, verduistering. Indeling maken voor onder het bed om alles tril en rammel vrij op te bergen.
- Wegen. Als je een mogelijkheid hebt controleer dan het totaal gewicht van je camper. Als je een bus hebt die maximaal 3500KG mag hebben dan is dit inclusief water, brandstof, bagage en personen.
- Test rit.
Ga rijden met de bus controleer of er niets rammelt en of dat er geen kasten ongewild open gaan. Ga voordat je een grote reis maakt eerst dichtbij kamperen om alles te testen.
Dan kan je nog wat kleine aanpassingen maken.
Heel veel plezier en goede reis.
(C) Don Hornman Nispro Helmond.
www.bouweencamper.nl